Vegan week
 
God dag!
I torsdags inledde jag, Nico och min mamma en vegansk vecka som ska vara fram t.o.m nästa onsdag. Vi har väl egentligen ingen klar anledning till varför vi gör detta men inspirationen har vi främst fått från dokumentärer så som Cowspiracy, Forks Over Knives och avsnitt från Vetenskapens värld. Då vi redan äter ganska mycket vegetariskt och till viss del även veganskt tror jag inte en vecka ska vara några problem, allt ligger väl i planeringen. Därför bestämde jag mig för att laga ett gäng matlådor till mig och Nico så vi skulle känna oss förberedda. 
 
Jag gjorde en pastalåda (jag kallar det för pastalåda istället för lasagne då jag uteslöt ostsås) och en rätt med bönpast och tomatpesto. På de två översta bilderna ser ni ganska tydligt exakt vad jag använde för ingredienser (lägg även märke till den fina blombuketten jag fick av Nico på alla hjärtans dag). Tänkte i stora drag berätta hur jag lagade de båda rätterna. 
 
Vegansk pastalåda
Jag började med att steka 2 gullökar tillsammans med 3 klyftor vitlök i en djup stekpanna/gryta. Efter några minuter tillsatte jag ca 600 g quornfärs, 4 burkar tomatkross a 390 g, en dryg dl röda linser, en halv paprika, några körsbärstomater och kryddor efter smak. När jag lagar mat lever jag efter talesättet "jag tager vad jag haver" så ska jag göra en vegansk pastalåda någon annan gång är chansen stor att den smakar helt annorlunda. Hade jag haft rotfrukter hemma hade jag gärna rivit i dem. Sen varvade jag quornfärsblandningen med lasagneplattor i en ugnssäker form och körde in i mitten av  ugnen ca 40 minuter på 175 grader. Klart!
 
Bönpasta med vegansk tomatpesto
Även här började jag med att steka 2 gullökar tillsammans med några vitlöksklyftor. Sedan körde jag i quornbitar, tomater, soltorkade tomater, en rejäl hand med spenat och massa goda kryddor. Avslutningsvis la jag i en halv paprika, den veganska tomatpeston (som jag köpte färdig) och den färdigkokade pastan. Jag la även i några skedar av pastavattnet i blandningen för att det inte skulle bli för torrt. Hade jag haft vegansk grädde eller creme  fraiche hemma hade det nog kunnat piffa till rätten ytterligare. 
 
 
Allt som allt blev det nio matlådor och båda rätterna gjordes på ca 25 minuter styck (plus att lasagnen skulle vara inne i ugnen 40 min). Hoppas jag här kunde visa att vegansk mat inte behöver vara tråkig och bara bestå av torra knäckemackor och bananer. Bon appetit!
 
EDIT: har nu fått till mig informationen att quorn inte alls är veganskt! Lite märkligt att det säljs i en vegansk butik i Göteborg, men men. Ville bara förmedla detta om det är någon mer än jag som gjort misstaget.
EDIT nr 2: nu börjar ni väl tro att jag är smått galen med min edit, men nu har jag förstått att det inte är quornbitar och quornfärs jag ätit utan bitar och färs på soya, så det är veganskt. Så, nu har jag lärt mig något och förhoppningsvis inte lurat något på vägen. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like