GOOD MORNING
Good morning sunshines!
Det finns två typer av människor; de som uppskattar frukost och de som inte gör det. Jag hör till den förstnämnda gruppen. Skulle till och med vilja påstå att jag hör till en tredje grupp; de som älskar frukost. Oavsett när alarmet går igång på morgonen och oavsett hur få timmar sömn jag fått så kan jag bara börja tänka på frukost och vips så blir det så mycket lättare för mig att stiga upp. Med det sagt så är det inte så att jag alltid serverar någon lyxfrulle, nej nej, jag orkar inte ens göra gröt eller koka te. Jag tar ut yoghurtpaketet ur kylen och tar fram muslin ur skafferiet och där har vi min frukost fem dagar i veckan. 
 
Sen så ser jag till att alltid ha riktigt god musli hemma så då blir ju ändå min latemans-frukost genast lite roligare. Jag rostar min musli själv och gör alltid flera plåtar åt gången för att jag vet att det går åt. Jag gör säkert ca sju plåtar varje gång och sätter in tre plåtar i ugnen samtidigt för att det ska gå så snabbt som möjligt.
 
Jag hade gärna delat med mig av mitt musli-recept men problemet är att jag inte alls följer något sådant. Jag tager vad jag haver. Men här kommer i alla fall ett försök till recept så ni har någon typ av måttstock:
 
3 dl paranötter
3 dl hasselnötter (skalade om det ska vara extra lyxigt, jag tycker annars att skalet har en tendens att bli bränt i ugnen)
3 dl cashewnötter
3 dl valnötter
5 dl havregryn/fiberhavregryn
2 dl solroskärnor
3 dl pumpafrön
2 dl linfrön
2 dl sesamfrön
 
Sen är det bara att grovhacka nötterna efter smak, jag gillar när det finns mycket hela nötter kvar i muslin. Sen blandar jag alla nötterna med resten av ingredienserna och häller i ca 2 dl vatten för att fröna och havregrynen ska klumpa sig lite. Det blir väldigt mycket musli så jag brukar få blanda det i flera bunkar då jag inte har en bunke som är tillräckligt stor. Sen kör jag som sagt in tre plåtar i ugnen åt gången och flyttar plats på dem var tionde minut och passar även på att röra om lite då. Totalt låter jag de vara inne i ugnen ca 40 minuter. Hur rostad man vill ha muslin är självklart också upp till var och en. När muslin väl är klar och har fått svalna har jag inte heller en tillräckligt stor burk att ha muslin i så jag brukar få lägga en stor del av den i en plastpåse som jag försluter och lägger in i skafferiet.
 
Då det är dyrt att köpa nötter, framförallt ekologiska, kan jag tipsa om att köpa de i lösvikt vilket man kan göra i vissa butiker. Köp dock inte era havregryn och fröer i lösvikt då de oftast är dyrare, i alla fall i de affärer jag sett.
 
Jag tycker att muslin gör sig bäst i sällskap av naturell yoghurt och honung. Då jag sen några månader försökt att dra ner på mejeriprodukterna här hemma så brukar jag ha soygurt till, dock inte riktigt lika gott men det funkar. Jag har vant mig vid osötad veganmjölk men den naturella veganska yoghurten tycker jag fortfarande inte är lika god som den "vanliga" ko-yoghurten. 
 
Smaklig måltid och hoppas ni får det lättare för att gå upp på morgonen nu.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like