Berit & Elvy
Var och besökte detta smultronställe i Kungsbacka idag och åt frukost och pluggade lite. 
 
Det är himla mysigt och precis som jag hörde en annan gäst säga så är det väldigt "hemtrevligt".
 
Hur gulligt att de har sina kaffekoppar i liggandes lådor på väggen?
 
 
Utöver att det är en trevlig miljö att sitta och plugga i är maten l-j-u-v-l-i-g! De har flera olika frukostkombinationer man kan välja mellan och här ovan ser ni en variant med gröt gömd under bär, musli och andra goda grejer tillsammans med en surdegsmacka med hummus, en ingefärashot och en kopp kaffe. Detta kalas kostar 80 kr så det är ju minst sagt prisvärt också! Jag har aldrig provat deras lunch men sneglat på andra gäster som köpt lunchen och den ser och luktar också väldigt gott.
 
 
Definitivt värt ett besök så tips tips! Det enda som hade kunnat bli bättre hade varit om de hade öppet varje helg, för tillfället har de bara öppet mån-fre och vissa lördagar som jag förstått det. Ciao!
 
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Min pojkvän han kan
 
Precis som man kan tyda på min glada min på bilden ovan så hade jag en underbar morgon idag, precis som en söndagsmorgon ska vara. Jag vaknade utvilad och låg sen kvar i sängen och drog mig ett bra tag innan jag steg upp för att göra mig en kopp kaffe. Jag kom då på att jag inte hade någon veganmjölk hemma och då vi har vegansk vecka kunde jag ju inte ta vanlig mjölk, suck. Och nej, kaffe utan mjölk är inget alternativ! MEN! Så slog det mig att jag läst att man kan dricka kaffe med kokosfett och att de ska ge en liknande smak på kaffet som mjölk. Till min glädje har vi alltid kokosolja hemma så jag gjorde mig en kopp kaffe och la sedan i en sked med kokosfett i och blandade med stavmixer och det blev gott! Förvånansvärt gott faktiskt! 
 
Lycka i en mugg.
 
Något som toppade denna söndagsmorgon ännu mer var att Nico lagade veganska pannkakor till frulle, pluspoäng till honom. (Att han nu i skrivandes stund står och tvättar fönstrena ger honom ännu mer pluspoäng.)
 
Veganska amerikanska pannkakor
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 msk bakpulver 
2,5 tsk vaniljsocker
2 dl soygurt (mhöll funkar alldeles säkert också men vi hade som sagt ingen mjölk)
1,5 dl vatten
Kokosfett att steka i
 
Våra pannkakor blev lite degiga så att steka länge på svag värme kan nog vara att rekommendera och sen låta pannkakorna ligga inne i ugnen medan man steker resten. Men utöver det smakade de precis som vanliga amerikanska pannkakor, med andra ord svingoda! Tack för frukosten!
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Vegansk curry
 
Igår lagade jag en currygryta till middag, ingen klassisk lördagsmiddag kanske men det gick fort vilket var exakt vad jag ville igår. Jag körde i alla grönsaker vi hade hemma vilket var kikärtor, gröna linser, morot, broccoli, blomkål, tomat, lök och vitlök. För att det ska vara så enkelt som möjligt köper jag bönor som redan är blötlagda samt fryst broccoli och blomkål. Jag kryddade grytan med curry, gurkmeja, en färsk chili, spiskummin, salt, peppar och skalet och saften av en lime. Såsen fick jag från 1 liter kokosmjölk.
 
 
Istället för ris tänkte jag servera matvete till grytan men då vi hade en påse med en blandning av vit quinoa och andra gryner som nästan var slut tog jag det istället. För att quinoablandningen skulle smaka lite godare kokade jag med en grönsaksbuljong. Maten blev god och jag kan absolut rekommendera den, men som sagt kanske mer passande som en vardagsrätt i november än som en festlig lördagsmiddag. Puss och hej!
Kommentarer (1)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Vegan week
 
God dag!
I torsdags inledde jag, Nico och min mamma en vegansk vecka som ska vara fram t.o.m nästa onsdag. Vi har väl egentligen ingen klar anledning till varför vi gör detta men inspirationen har vi främst fått från dokumentärer så som Cowspiracy, Forks Over Knives och avsnitt från Vetenskapens värld. Då vi redan äter ganska mycket vegetariskt och till viss del även veganskt tror jag inte en vecka ska vara några problem, allt ligger väl i planeringen. Därför bestämde jag mig för att laga ett gäng matlådor till mig och Nico så vi skulle känna oss förberedda. 
 
Jag gjorde en pastalåda (jag kallar det för pastalåda istället för lasagne då jag uteslöt ostsås) och en rätt med bönpast och tomatpesto. På de två översta bilderna ser ni ganska tydligt exakt vad jag använde för ingredienser (lägg även märke till den fina blombuketten jag fick av Nico på alla hjärtans dag). Tänkte i stora drag berätta hur jag lagade de båda rätterna. 
 
Vegansk pastalåda
Jag började med att steka 2 gullökar tillsammans med 3 klyftor vitlök i en djup stekpanna/gryta. Efter några minuter tillsatte jag ca 600 g quornfärs, 4 burkar tomatkross a 390 g, en dryg dl röda linser, en halv paprika, några körsbärstomater och kryddor efter smak. När jag lagar mat lever jag efter talesättet "jag tager vad jag haver" så ska jag göra en vegansk pastalåda någon annan gång är chansen stor att den smakar helt annorlunda. Hade jag haft rotfrukter hemma hade jag gärna rivit i dem. Sen varvade jag quornfärsblandningen med lasagneplattor i en ugnssäker form och körde in i mitten av  ugnen ca 40 minuter på 175 grader. Klart!
 
Bönpasta med vegansk tomatpesto
Även här började jag med att steka 2 gullökar tillsammans med några vitlöksklyftor. Sedan körde jag i quornbitar, tomater, soltorkade tomater, en rejäl hand med spenat och massa goda kryddor. Avslutningsvis la jag i en halv paprika, den veganska tomatpeston (som jag köpte färdig) och den färdigkokade pastan. Jag la även i några skedar av pastavattnet i blandningen för att det inte skulle bli för torrt. Hade jag haft vegansk grädde eller creme  fraiche hemma hade det nog kunnat piffa till rätten ytterligare. 
 
 
Allt som allt blev det nio matlådor och båda rätterna gjordes på ca 25 minuter styck (plus att lasagnen skulle vara inne i ugnen 40 min). Hoppas jag här kunde visa att vegansk mat inte behöver vara tråkig och bara bestå av torra knäckemackor och bananer. Bon appetit!
 
EDIT: har nu fått till mig informationen att quorn inte alls är veganskt! Lite märkligt att det säljs i en vegansk butik i Göteborg, men men. Ville bara förmedla detta om det är någon mer än jag som gjort misstaget.
EDIT nr 2: nu börjar ni väl tro att jag är smått galen med min edit, men nu har jag förstått att det inte är quornbitar och quornfärs jag ätit utan bitar och färs på soya, så det är veganskt. Så, nu har jag lärt mig något och förhoppningsvis inte lurat något på vägen. 
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
När jag inte får bestämma
På söndagen hade jag faktiskt inget förslag på var vi skulle äta frukost, så jag överlät det ansvaret på herrarna och de båda imponerade med bra alternativ. Daniel kollade upp ett ställe som hette STHLM Brunch Club men de hade tyvärr stängt för renovering, så det stället får vi spara till nästa Stockholmsbesök. Istället gick vi till Non Solo Bar på Odengatan 34 vilket var ett fik Nico sökt fram och även här fick vi njuta av en god frukost precis som dagen innan.
 
De hade tre frukosttallrikar man kunde välja på (så vitt jag förstod det i alla fall?) men ingen föll mig riktigt i smaken, tyvärr. Både Nico och Daniel däremot hittade en gemensam favorit - en tallrik med tre fluffiga amerikanska pannkakor täckta med sirap och goda bär. Jag beslutade mig för att ta en skål/burk med granola och yoghurt (som jag dränkte i honung, såklart) samt en ostmacka, väldigt gott! Drycken, som bestod av två cappucinos och en mangosmoothie, var vi även nöjda med. Ett extra plus för att de hade soyamjölk som alternativ till cappucinon. Varför är de så många caféer som har havre- eller mandelmjölk istället, det smakar ju inte i närheten av så bra som soyamjölken gör i kaffe?
 
 
Efter frullen kunde vi inte motstå att vistas ute i solen ett tag innan det var dags för mig och Nico att sitta stilla i bilen flera timmar hem till Göteborg igen, så vi gick till Hagaparken och gick en promenad. Det var extra välbehövligt efter den mastiga frukosten också tyckte pannkaksätarna.
 
 
 
Då detta blir mitt sista Stockholmsinlägg tänkte jag avsluta med att ge ett hett tips för att hitta bra matställen INNAN man blir så där hangry. Jag upplever i alla fall att det ofta blir så att man så gärna vill äta på mysiga ställen när man besöker andra städer men så har man ju inte riktigt koll på var alla guldkorn ligger och hur långt tid det tar att ta sig till dem. Då slutar det ofta med att man hamnar på Espresso House och ärligt, deras mackor må vara goda men hur kul är det femtioelfte gången? Därför ska man i förväg söka upp restauranger och fik som man tycker verkar mysiga och markera ut dem på Google Maps med stjärnor och då blir det inte längre några svårigheter. Detta är mina stjärnmarkeringar i Stockholm:
Pom & Flora Odengatan 39 (anledningen till att jag valt Odengatan är för att jag läste mig till att den andra Pom 6 Flora inte har öppet på helger)
Bröderna Svedman Dalagatan 54
STHLM Brunch Club Dalagatan 24
Tous Les Jours Tegnérgatan 7
Ecobaren Holländargatan 11
Snickarebacken 7 Café/Store Snickarebacken 7
Café Egoiste Norrlandsgatan 13
Svenskt Tenn Strandvägen 5
La Grande Rue Storgatan 31
STHLM RAW Långholmsgatan 11
Hälsocafét Hornsgatan 61
Fikabaren Södermannagatan 10
FLFL Skånegatan 87
Nytorget 6 Nytorget 6
Urban Deli Nytorget 4
Delimundo Ringvägen 145
Reggev Hummus & Espressobar Ringvägen 145
 
Då jag inte har superbra koll på Stockholms matutbud tar jag tacksamt mot tips på bra uteställen, så hit me! Jag vill även passa på att säga att jag inte besökt alla ställen på ovan lista, så jag reserverar mig från om vissa är riktiga rötägg, men det tror jag inte. Jag ska framöver posta en likadan karta för Göteborg, den lär vara lite mer packad. Hejsvej!
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like

 
Visa fler inlägg